Oldal kiválasztása

Örök dilemma, vajon melyik Balaton-part a szebb. És a legjobb hír, hogy minden válasz helyes. Lenne kedved, hogy leteszteld mindkét oldalt? Például magasról, a kilátók tetejéről? Indulj és hagyd, hogy a panoráma meggyőzőn!

A Magyar Tenger látványa a kék, a zöld és a türkiz ezernyi árnyalata. Aranyhíd és ezüsthíd csillog a habokon, szikrázik a napfény, a tó felett felhők játszanak képzeletünkkel. Mindannyian arra vágyunk, hogy minél gyakrabban megcsodálhassuk a Balatont. Belesimulhatunk, közel léphetünk hozzá, hajón ringatózhatunk a hullámain, ám igazi szépségét fentről mutatja meg számunkra. A kilátókról mesevilág tárul elénk, jellegzetes kékség, talán apró fehér vitorlapöttyökkel.

Ismerjük nagy tavunk érdekes formáját, ám érdemes időnként minden oldalról megszemlélni. Ha felmászunk egy-egy kilátóba, szemünk célkeresztjében feltűnnek a tanúhegyek, a Tihanyi Apátság sziluettje, a Badacsony jellegzetes alakja és a part kisebb-nagyobb ívei. Nádasok, vízparti települések és az éjszaka apró fényei. Hajók és kompok tülkölnek, vitorlások százai szelik a hullámokat.

Lehet tavasz, nyár, ősz vagy tél, a Balaton arcai lenyűgözőek. Hol sejtelmes ködbe burkolózik, hol fekete fellegek takarják. Néha kristálytisztán látjuk a túloldalt, máskor semmit sem látunk. Ilyenkor nem marad más, mint a balatoni kilátók érdekes formája. Gömb alakú, magasles formájú, elegáns kőépület vagy szélben nyikorgó faszerkezet. Ne legyünk restek felmászni minden kilátóba! Meglepetések várhatnak odafent, szépség, kékség.