Oldal kiválasztása

Ha a víz az élet, akkor a folyó egy életvonal. Így is gondolhatunk nagy folyónkra, amely majdnem 3000 km hosszan szeli át Európát. Gyönyörű kék szalagját megcsodálhatjuk akár Budapesten, akár a Dunakanyarban, ám története ennél sokkal szerteágazóbb.

Fürge kis patakként kezdi a Fekete-erdőben, majd lustán elnyúló, hatalmas deltával fejezi be hosszú útját a Fekete-tengerben. Versek, regények, legendák, zeneművek születtek és születnek róla és a hozzá. Szeretjük kanyargóit és kedveljük szigeteit, odavagyunk a látványáért. Horgászunk belőle és hajózunk rajta, kerékpározunk mellette és néha csak csendben üldögélünk a partjainál. Átölel, amikor belecsobbanunk, megszédít, amikor gyalogosan kelünk át hídjain, és ringat, amikor sétahajón közlekedünk rajta. Vízállása beszédes, hol bőségről, hol ínségről mesél, néha vad árvizek kísérik.

Több mint 83 millió ember él a Duna mentén, és ennek sokszorosa a folyó és ártereinek élővilága. Szigetei, torkolatai különleges, vadregényes vidékek nemcsak egész Európában, de hazánkban is, gondolj csak a Szigetközre vagy a Gemenci-erdőre.

Teszteld magad, vajon mennyire ismered a mi Dunánkat?